ACTA MUSEI TUTOVENSIS. PARCURS ISTORIOGRAFIC.

O inițiativă cu urmări benefice asupra Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a fost și aceea legată de organizarea, începând cu anul 2005, a unor sesiuni naționale de comunicări științifice. Comunicările susținute în cadrul acestor sesiuni urmau să fie publicate într-o revistă, care a văzut lumina tiparului în anul următor. Astfel, la mijlocul lunii mai a anului 2006, în cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad își făcea debutul o nouă publicație, „Acta Musei Tutovensis”. Alegerea titlului nu a fost deloc întâmplătoare, având punct de inspirație zona geografică, care anterior a reprezentat o altă entitate administrativă, în care Muzeul și-a desfășurat activitatea timp de mai bine de jumătate de secol. În acest fel, după mai bine de 90 de ani de la înființarea Muzeului din Bârlad, visul mai multor generații de muzeografi devenea realitate.

Având în vedere patrimoniul foarte bogat și extrem de diversificat pe care îl deține, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a fost organizat, încă din primi ani de existență, pe mai multe secții, situație care ne-a determinat să optăm, încă de la editarea primului număr, pentru varianta ca fiecare secție a Muzeului să aibă propriul segment în paginile revistei. Așa se face că, alături de studiile și articolele din domeniul arheologiei, care de fiecare dată au fost cele mai numeroase, să apară materiale din domeniul artei, memorialisticii și științelor naturii. Pentru anul 2007 a existat și o secțiune dedicată problemelor legate de conservarea și restaurarea bunurilor de muzeu.

Dacă decizia inițierii unei reviste în cadrul instituției a fost luată în 2004, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la înființarea Muzeului, în anul 2014, atunci când am sărbătorit 100 de ani de activitate a instituției, am lansat un volum dublu, respectiv numerele IX – X, unul dedicat centenarului, iar celălalt, publicării studiilor și articolelor legate de cercetările științifice ale specialiștilor din instituție și a colaboratorilor acestora.

După ce, în primele zece volume, fiecare din secțiile Muzeului s-a regăsit, cu contribuții specifice, în paginile revistei, acumulând în același timp și o consistentă experiență editorială, s-a luat hotărârea de a separa segmentele care o constituiau inițial. Astfel, începând cu anul 2015, fiecare din secțiile Muzeului își editează propria revistă, păstrând însă denumirea generală „Acta Musei Tutovensis”, pe coperta fiecărei secții apărând și domeniul căruia îi este destinată și anume: Istorie Veche și Arheologie, Memorialistică, Științele vieții și ale pământului.

În prezent revista Acta Musei Tutovensis, Istorie Veche și Arheologie a ajuns la numărul XX, 2024.

ACTA MUSEI TUTOVENSIS

Istorie veche și arheologie

Colegiul de redacţie:

  • Dr. Ion IONIȚĂ
  • Dr. Dan TEODOR
  • Dr. Mircea MAMALAUCĂ
  • Dr. Mircea OANCĂ
  • Drd. Adrian-Ionuț GÎLEA

Redactor şef:

  • Dr. Mircea MAMALAUCĂ
Vezi toate aparițiile publicației